Ruud de wild x linda stulic

Searching For Paradise

Banner Image

over deze samenwerking

Deze serie kunstwerken is het resultaat van een inspirerende samenwerking tussen De Wild en Stulic: "Searching for Paradise" gaat over het najagen van dromen en op weg zijn naar het paradijselijke gevoel. Beschikbaar in een beperkte oplage van 15 exemplaren per werk.

in gesprek

RUUD:  Waarom zou je twee disciplines samen laten komen?
LINDA: Omdat het goed voelt en omdat het leuk is om te doen. Ik wilde dit heel graag met jou maken, omdat ik wist dat jouw toevoeging het werk zou versterken.
RUUD: Is leuk niet een middelmatig woord voor kunst?
LINDA: Het gaat over het proces wat leuk is. Zeg maar, de fun die we hebben in het maken, dat is heel belangrijk. Dat is waarom we doen wat we doen in het leven.
RUUD: Ik vond het vooral boeiend om met jou te werken, omdat ik door jouw venster meekijk, door jouw lens. En ik vond het heel spannend om daar mijn tekst op te zetten. En ja, dingen mogen ook gewoon leuk zijn.
LINDA: Ja, het proces is leuk. Dat is heel belangrijk. Zeker als je op zoek gaat naar “paradise”.
RUUD:  Ja, jij bent er al over uit. Ik weet niet of het eindpunt dan paradise moet zijn. Maar ik volg je.
LINDA: In mijn werk ga ik altijd op zoek naar het paradijselijke. Wat is de zoektocht voor jou in je werk?
RUUD:  Het is niet per se een zoektocht. Het is voor mij een reis. En dan, zoals ik ben, dan pik ik wel dingen op. Ik ga nooit een reis aan als ik al weet wat ik ga leren. Dat gebeurt vanzelf, of niet.
LINDA: Jij nam het heel serieus toen ik mijn foto's aan je gaf.
RUUD:  Omdat ik zuinig ben met het goede van iemand anders. En met respect kijk ik naar jouw werk. Dus wederzijds respect maakt mooie dingen.
LINDA:  7 jaar geleden zijn wij begonnen met samenwerken, onder andere voor NPO Radio 2. Ik fotografeerde iedereen en jij veranderde de huisstijl. Dat was ontzettend leuk om te doen. Toen wilde je al graag samenwerken, voor onszelf. Maar dat is toen niet gelukt. Ik belde jou recent om te zeggen dat ik dat nu wel zou willen doen. Denk je dat we een aantal jaar geleden ook zo'n fijne samenwerking zouden kunnen hebben als nu?
RUUD:  Nee.
LINDA:  Nee, ik denk het ook niet. Nu was het moment goed. 
RUUD:  Ja, maar misschien hebben we allebei dingen mee moeten maken om tot hier te komen. Als je de donkere kanten van het leven hebt aangekeken en je daarna keuzes hebt.. dan wil ik toch inderdaad wel richting het paradijs.
LINDA:  Voor mij is het belangrijk om samen te werken met iemand die smaak heeft, maar voornamelijk ook diepgang in het werk kan geven. Dat is wat jij deed. "Neem het fucking leven!" Zeg je altijd. Jouw visie en lessen zijn inspirerend en daarom vind ik het zo bijzonder om met je te werken. De teksten die je koos brachten op een stijlvolle manier een extra laag aan het werk, het is de samenkomst van jouw reis en mijn reis samen. Altijd op zoek naar een "Paradise".
RUUD:  Ja, ik vind het een mooie titel.
LINDA:  Searching for Paradise.
RUUD:  Ik heb echt pleurishekel aan Engelse uitingen, die ook in het Nederlands kunnen. Maar als dat is wat het is, dan heet onze samenwerking inderdaad Searching for Paradise. Misschien weet ik niet waar het is, maar ik ben wel op weg ernaartoe.
LINDA:  We zijn inderdaad op weg, maar ik heb het antwoord nog niet waar het precies is. Palmbomen zijn toch een soort sterren op stokjes. Elke keer fotografeerde ik de bomen op deze manier in Californie, waardoor ik het misschien zelf wel heb gecreëerd.
RUUD:  Ik vond in reis naar goed werk wel momenten die heel dichtbij "paradise" kwamen. Maar ik weet niet of plekken per se…Ik weet niet of het per se bestaande plekken moeten zijn, of de plekken die jij hebt gefotografeerd. Want foto's zijn nadien soms mooier. Dat vind ik het mooie van fotografie. Het is maar net welk kader je neemt.
LINDA: Op zoek naar het paradijs kadreerde ik inderdaad de bomen en de lucht en wolken op zo’n manier, dat het resulteerde in een dromerige reeks van beelden. Het werd een herinnering van dat paradijselijke gevoel. En daarmee is het begin van de reis gemaakt.
RUUD: Dat vind ik mooi.

Ruud de Wild is kunstenaar en radio presentator
www.ruuddewild.com

Linda Stulic is fotograaf en regisseur
Werkte o.a. voor LINDA. Volkskrant, Adidas, Nationale Opera & Ballet, Suitsupply, ABN Amro, NPO Radio 2, Heineken, Paleis 't Loo.
www.lindastulic.com